POUČIMO SE O SPANJU

SPANJE

Spanje je naravno stanje telesnega počitka in je nujno za preživetje. Človeško telo ima notranjo biološko uro, ki nas opozarja, kdaj je čas za počitek in spanje. Ta je občutljiva na svetlobo in temo v dnevu. Poleg tega potekajo v telesu tudi kemični procesi, ki vplivajo na to, kdaj telo potrebuje energijo za dejavnost in kdaj mora počivati.

 Spanje je nujno za preživetje

Spanje poteka v več fazah od rahlega spanca do globokega spanja in sanjanja. Za kakovosten spanec so pomembne vse faze.

 Šolarji v povprečju potrebujejo od devet do deset ur spanca na dan, vendar pa je vsak od nas osebnost zase, kar pomeni, da so tudi naše potrebe po spanju različne.

 Spanje  pomaga  pri  utrjevanju  in  ohranjanju  spomina  ter  pri  učenju,  še  posebej  pri utrjevanju motoričnega spomina, ki nam omogoča učenje različnih spretnosti in veščin. Zaradi njega lahko obvladamo računalniške igrice, gimnastične vaje ali se naučimo igranja melodije na klavirju. Spanje možganom omogoča, da ponovno obdelajo že naučene informacije, tako da se utrdijo in ohranijo. Ptice, na primer, med spanjem »prepevajo« in s tem ponavljajo pesmi, kar jim jih utrdi in ohrani v spominu.

 Določenim vrstam učenja koristi tudi kratek dremež čez dan. Utrujenost se pojavi, ker možgani lahko sprejmejo le določeno količino informacij, preden dobijo možnost za nov sprejem. S spanjem se sprejete informacije obnovijo in utrdijo.

 Spanje vpliva tudi na imunski in živčni sistem ter telesni razvoj. Ob pomanjkanju spanca imunski sistem oslabi, telo postane bolj občutljivo za infekcije in obolenja. Spanje je tudi čas, ko se obnavlja živčni sistem.

 Za vse, ki bi želeli izvedeti še več: https://www.nijz.si/sl/spanje-in-solarji

NALOGA: Vsak dan spremljaj svoje spanje. Zapiši si, kdaj si zvečer zaspala in kdaj si se zjutraj zbudila (BREZ BUDILKE!!!!-pomembno). Zapiši:

1. dan: datum: 20. 3. 2020, Zaspala sem ob: 21.40, Zbudila sem se ob: 6.30, Spala sem: 7 h in 50 min

2. dan: datum: 21. 3. 2020, Zaspala sem ob: 22.10, Zbudila sem se ob: 7.30, Spala sem: 9 h in 20 min

Svoje spanje spremljaj 10 dni (ni nujno, da so dnevi zaporedni).

Ko boš nalogo opravila, svoje zapiske fotografiraj ali skeniraj in jih pošlji na e-naslov: lucija.erculj@os-skofljica.si. Skupaj bova ugotovili, koliko spanja potrebuje tvoje telo. Če znaš to narediti sama, lahko narediš tako, da sešteješ vse ure spanja in jih deliš z 10 (ker si spanje spremljala 10 dni). O številki, ki si jo dobila, bova poklepetali, ko se vrneš v šolo, lahko pa že preko e-pošte. :)

Pa prijetne sanje Ti želim. :)

Zadnja sprememba: petek, 20. marec 2020, 09:44