SRCE, DELOVANJE SRCA

Srce je mišica, ki leži v prsnem  košu  pod  prsnico  v  votlini  imenovani  srčna  votlina.  Je  kot  pest  velik  votel  organ stožčaste oblike.

Lega srca v telesu

S srčnim pretinom je razdeljeno na levo in desno polovico. Vsaka izmed polovic pa je deljena na preddvor in prekat. Torej imamo v srcu levi preddvor in levi prekat, ter desni preddvor in desni prekat. Skozi levo polovico teče kri bogata s kisikom (po telesu), skozi desno pa kri z ogljikovim dioksidom (direktno v pljuča). Med preddvorom in prekatom imamo srčno zaklopko, torej imamo v srcu dve.

Zgradba srca

Srce poganja kri po žilah. Svojo nalogo opravlja že pred rojstvom in vse do smrti.

Srce v enem letu napravi 41 milijonov utripov ter potisne po telesu 2,5 milijona litrov krvi. Povprečni utrip srca pri odraslem človeku je 60 do 80-krat v minuti, srce dojenčka pa naredi od 120 do 140 utripov na minuto.

Srce je najpomembnejša in hkrati najbolj vzdržljiva mišica v našem telesu. Telo za delovanje potrebuje energijo, ki jo celice dobijo prek krvi. Srce z utripanjem poganja kri po telesu. Z večanjem intenzivnosti gibanja se viša tudi srčni utrip.

Redno in načrtovano ukvarjanje z dalj časa trajajočimi športnimi dejavnostmi zniža srčno frekvenco (utrip) v mirovanju in med vadbo ter poveča pljučno kapaciteto (največja prostornina zraka, ki jo izdihnemo po vdihu).


Zadnja sprememba: petek, 20. marec 2020, 10:34