SRČNI UTRIP - KAJ JE, KAKO GA MERIMO

Srčni utrip (SU) je ritmično krčenje in sproščanje srčne mišice. Utrip (pulz) je enakomerno utripanje arterij, ko srce črpa skoznje kri. Pri zdravem človeku sledi vsakemu stiskljaju prekatov utrip arterij, ki ga tipamo kot dvig ali spust žilne stene.

Frekvenca SU (FSU) pomeni število utripov srca v minuti (u/min).

Srčni utrip izmerimo:

1.  ROČNO: potrebujemo štoparico, ki nam pomaga odmeriti čas. Drugi, tretji in četrti prst desne roke položimo tik nad palčno stran levega zapestja (kjer leži koželjnična arterija) ali ob mišico na vratu (kjer leži vratna arterija). Število utripov/minuto dobimo tako, da ob tipanju utripajoče arterije štejemo število udarcev. Štejemo utripe 15 sekund. Dobljeno število pomnožimo s 4, da dobimo število utripov v minuti.

Možnosti merjenja srčnega utripa - ročno

 


2.  Z MERILCEM SRČNEGA UTRIPA : v trgovinah so na voljo različni merilniki srčnega utripa (pametne ure), ki jih uporabljajo predvsem športniki pri treningu vzdržljivostnih športov.

Merilec srčnega utripa

Na srčni utrip vplivajo:

·         Redna športna vadba: zniža SU v mirovanju

·         Starost: ob rojstvu je SU največji (130 udarcev/minuto), z odraščanjem postopno upada

·         Spol: ženske imajo 5 – 10 u/min več kot moški

·         Količina vključene mišične mase: pri športih, kjer deluje celo telo (smučarski tek, veslanje, …), je SU višji kot tam, kjer so vključene samo posamezne mišične skupine (vaje na trenažerjih)

·         Položaj telesa: stoje imamo utrip za 10 – 12 u/min višji kot   leže

·         Temperatura telesa: povišana telesna temperatura pospeši SU, znižana ga upočasni (podhladitev)

·         Čezmerna telesna teža: poviša srčni utrip

·         Stres, čustva: povišajo SU

·         Klimatski pogoji: vroče, vlažno vreme in večja nadmorska višina povečajo SU (višinski trening)

·         Kajenje, droge: povišajo SU.


Pri zdravem odraslem človeku je srčni utrip 60 – 80 utripov na minuto, pri dobro treniranih vzdržljivostnih športnikih (tekači, veslači, kolesarji) je nižji in je lahko tudi manj kot 40 u/min.

V otroškem obdobju in času odraščanja je višja in zelo različna od posameznika do posameznika.

 Srčni utrip v mirovanju (FSUmir): je pokazalec telesne kondicije. Srce dobro treniranega športnika je večje in močnejše, zato potrebuje manj utripov, da poganja kri po telesu. Merimo ga zjutraj v postelji, takoj po bujenju. (NALOGA-v učnem listu!)

Maksimalni srčni utrip (FSUmax): S povečanjem intenzivnosti gibanja energijske potrebe rastejo in srčni utrip se zviša. Frekvenco pri najvišji stopnji napora imenujemo največji srčni utrip (FSUmax). Dosežemo jo npr. po končanem šprintu na 60 m. Ob maksimalnem naporu lahko srce dobro treniranega športnika prečrpa tudi 40 litrov krvi v minuti. Pri maksimalni obremenitvi srca ne smemo vztrajati dolgo časa, ker lahko poškodujemo srčno mišico.

Kakšna je moja maksimalna obremenitev srca lahko izračunamo z enačbo: FSUmax = 220 utripov– starost v letih (velja predvsem za netrenirane začetnike). Koliko je tvoj FSUmax ? Se razlikuje od tvojih staršev?

Odgovor lahko pošlješ na: lucija.erculj@os-skofljica.si.


KAKO KREPIMO/TRENIRAMO SVOJE SRCE (temu rečemo, da povečujemo kondicijo oz. vzdržljivost)?

Srce krepimo s t.i. aerobno vadbo.

Aerobne športne dejavnosti so tiste, ki niso tako intenzivne, da bi nam zmanjkalo zraka oz. kisika in bi jih zato morali prekiniti. Zato jih lahko opravljamo dalj časa.

 Športi, ki potekajo v aerobnem območju: hoja, daljši tek, kolesarjenje, hoja in tek na smučeh, plavanje, veslanje, planinarjenje, rolanje

Če si vsaj 2x prebrala in si morda tudi izpisala najbolj zanimive stvari, je čas za kviz. Aktiven bo še 26 dni (od 20. 3. 2020). Izpolnjuj ga pod izmišljenim imenom: npr. Bibi, Bejba,... Vsakokrat, ko kviz izpolniš, zapiši doseženo število točk in ga deli s sošolkami in z mano (lahko povabiš tudi sošolce). Če na vprašanja nisi znala odgovoriti, se vrni v spletno učilnico in poišči odgovore. USPEŠNO! :)

Povezava na kviz: https://kahoot.it/challenge/af3e6204-875c-4032-b4bd-a590c1c641e2_1584638741417


Zadnja sprememba: ponedeljek, 6. april 2020, 08:04